Sportfoto van het Jaar 2017

Voor het Sportgala Houten 2017 zijn de volgende Sportfoto’s genomineerd:

Foto 1: Deltacup 2017 – Jenna Spelten

rsz 11foto 2 delta cup 2017

 

Deze foto is gemaakt tijdens de Delta Cup 2017, een van de grootste sportevenementen van Houten. Het is een bekend jaarlijks internationaal toernooi waar jeugdploegen van bekende voetbalclubs aan meedoen. De finale wordt gefloten door de beroemde Houtense eredivisiescheidsrechter Jeroen Manschot. Een ploeg uit Tokyo speelt in de finale tegen AZ, waarbij een speler van AZ een gele kaart getoond krijgt wegens een forse overtreding. In de achtergrond gebaart de Japanse coach dat geel echt te weinig is. Maar de ervaren scheidsrechter Manschot toont met zijn gezichtsuitdrukking dat hij dit genoeg vindt. Het was voor AZ niet voldoende want de Japanners wonnen.

Fotografe Jenna Spelten (geboren in april 2002) treedt in de voetsporen van haar vader, die werkt als sportfotograaf en vooral actief is binnen het korfbal. Het is een foto van een prachtig sportmoment, waarbij de foto niet alleen in Houten is gemaakt, maar ook nog eens één van de grootste sportmensen van Houten toont. En dan nog eens gemaakt door een jong fotografietalent, de nu 15-jarige Jenna Spelten. Jenna is geen onbekende op het Sportgala: ook de afgelopen twee jaren, als 13- en 14 jarige, was zij al genomineerd voor de sportfoto van het jaar. 

Foto 2: MO15-1 v.v. 't Goy niet te stoppen - Danny van der Bree

rsz foto 7 mo15 1 niet te stoppen

 

Dit seizoen zijn de meiden van MO15-1 van vv ’t Goy ijzersterk begonnen met een winnende reeks van wedstrijden. Geïnspireerd door de Oranje-leeuwinnen bijten zij zich vast in iedere tegenstander en proberen iedere week de drie punten te pakken. Voor een fotograaf is dit een dankbaar onderwerp om vast te leggen. De focus waarmee de meiden voetballen blijkt uit deze foto waarin Nina de verdediging van SV Achterveld passeert. De stevige hand op haar schouder haalt haar niet uit haar evenwicht en ze blijft geconcentreerd.

Als moeder van één van de meiden uit dit team staat Danny van der Bree dikwijls met haar camera langs de kant. Zij geniet ervan om op het juiste moment de actie vast te leggen en probeert hun plezier over te brengen in haar foto’s aan de kijker. De positieve energie van en rondom het team motiveert haar om de prestaties te vereeuwigen, zodat de meiden later kunnen terug kijken op de fijne tijd die ze nu samen hebben.