Sportvrijwilliger van het Jaar 2017

Voor het Sportgala Houten 2017 zijn de volgende Vrijwilligers genomineerd:

Joyce Schabracq - Honk- en softbalvereniging Houten Dragons
Joyce Schabracq 200

Leeftijd: 50 jaar

Waarom genomineerd voor Sportvrijwilliger van het Jaar:

Joyce heeft vanuit eigen initiatief een nieuwe spelvorm, Slowpitch Softbal, geïntroduceerd binnen de vereniging. In 2017 is een nieuw team, met de naam Dragons Squad, gestart. Het team bestaat inmiddels uit meer dan 15 mensen en heeft deelgenomen aan door de KNBSB georganiseerde wedstrijden en een groot aantal toernooien. De inspanningen van Joyce zijn ook de KNBSB opgevallen. Ze is dan ook in de loop van het seizoen uitgenodigd voor het lidmaatschap van de landelijke werkgroep die Slowpitch in Nederland verder stimuleert.

Sinds 2016 vervult Joyce twee belangrijke functies binnen de vereniging. In de eerste plaats die van wedstrijdsecretaris. Dat is een spilfunctie in de club die ze meer dan adequaat vervult. En dat is geen sinecure wanneer je bedenkt dat i.v.m. tegenvallende weersomstandigheden zowel dit voorjaar als dit najaar ontzettend veel wedstrijden moesten worden afgelast en dus opnieuw moesten worden ingepland. Daarnaast heeft ze ook de verantwoordelijkheid voor de wat zieltogende verkoop van clubkleding overgenomen en is ze druk doende een webwinkel in te richten om e.e.a. beter te stroomlijnen.
Last but not least: Joyce verzet niet alleen ontzettend veel belangrijk werk. Van belang is ook de manier waarop ze dat doet. Ze is in staat zelfstandig beslissingen te nemen maar weet ook goed wanneer ze daarover contact met het bestuur moet hebben. Bovendien is ze als geen ander in staat soms lastige kwesties op een heel hartelijke manier op te lossen. Ze draagt op die manier veel bij aan de goede sfeer in de vereniging.

Zwemcommissie GoSwim - Zwem en Waterpolovereniging GoSwim

GoSwim compleetLeeftijd: 30-50 jaar

Waarom genomineerd voor Sportvrijwilliger van het Jaar:

Vanaf halverwege 2015 is dit groepje enthousiaste zwemmers de uitdaging aangegaan en hebben zij GoSwim weer op de kaart gezet in de zwemwereld. Na het opstappen van het toenmalige voltallige trainersteam en geen afvaardiging meer van het wedstrijdzwemmen in het bestuur, hebben deze vijf zwemmers de koppen bij elkaar gestoken en zijn zij planmatig en met vol enthousiasme aan de slag gegaan. Ze hebben een toekomstplan gemaakt voor de vereniging. Als eerste zijn ze aan de slag gegaan met het zoeken naar trainers. Die waren niet te vinden dus hebben ze hun eigen zwemuren ingeleverd om de 90 zwemmers die over waren te trainen. Het was keihard werken. Veel vergaderen en bespreken om alles wat eerst door anderen gedaan werd te onderzoeken en te achterhalen. Hoe werkt een zwemvereniging, wat komt er allemaal bij kijken. Seizoen 2016-2017 werd in maart 2017 beloond voor het keiharde werken van dat kleine clubje mensen. Zij zorgden er voor dat door rust en regelmaat het ledenaantal liet groeien naar 140 wedstrijdzwemmers, Een team van 12 trainers. Zelf konden ze voor een deel weer gaan trainen (omdat het zo leuk was bleef een deel zelf ook training geven).

De beloning voor al deze inzet kwam vanuit de wedstrijdzwemploeg: In mei van 2016 hadden 4 zwemmers zich weten te plaatsten voor de Europese Kampioenschappen voor Masters in London (25 jaar en ouder). Daarnaast is na een jaar van opbouw er in het seizoen 2016-2017 voor het eerst weer meegedaan aan de nationale zwemcompetitie ( na 3 jaar afwezigheid) en is de selectie van GoSwim meteen kampioen geworden en gepromoveerd. Dit seizoen begon ook weer internationaal met twee zwemmers die naar Budapest afreisden voor de Wereld Kampioenschappen voor Masters. Ook in de competitie strijd gaat het dit seizoen (2017-2018) voorspoedig. Na de eerste ronde staat GoSwim bovenaan in de poule. Genoeg om trots op te zijn.

Peter Klomp - Stichting Gehandicaptenbelangen Houten (SGH)

Peter Klomp 2Leeftijd: 63 jaar

Waarom genomineerd voor Sportvrijwilliger van het Jaar:

Peter zet zich al jaren in voor het zwemmen bij Stichting Gehandicaptenbelangen Houten. Niets is hem te veel om de deelnemers het naar zijn/haar zin te maken. Peter is een man van het eerste uur van de zwemgroep en doet dit werk al meer dan 10 jaar.
Peter is 63 jaar oud en woont alweer 15 jaar in Houten. Buiten zijn drukke werkzaamheden is Peter ook mantelzorger. Maar dat is nog niet alles, hij vindt het ook belangrijk om nog iets extra’s voor de medemens te doen.
Dat doet Peter ook in zijn vorige woonplaats Utrecht waar hij wedstrijdsecretaris is van een reguliere sportclub, maar de meeste voldoening haalt hij uit zijn vrijwilligerswerk bij de Stichting Gehandicaptenbelangen Houten (SGH) en dat alweer meer dan tien jaar. Door zijn ervaring als mantelzorger is hij binnen de zwemgroep ook een soort luisteraar /adviseur die een verhaal aanhoort en komt dan met een advies. Ook regelt hij een geluidsinstallatie binnen zijn netwerk voor een bingomiddag of haalt iets op voor een deelnemer die geen vervoer heeft enz. Hij staat altijd klaar. Hij cijfert zichzelf met regelmaat weg, recentelijk nog. Een paar weken na een zware hernia operatie staat Peter weer aan de kant van het zwembad. Met de mededeling: jij hebt het al die weken alleen moeten doen, je kan wel hulp gebruiken. Dat is Peter! Een vrijwilliger van onschatbare waarde.