Sportploeg van het Jaar 2018

Voor het Sportgala Houten 2018 zijn de volgende Sportploegen genomineerd:

ponycarrousel Zilfias HoevePonycarrousel Zilfia's hoeve – Carrouselrijden (paardrijden)
Belangrijkste prestaties 2018:
- 5e plaats bij Nederlands Kampioenschap in deelnemersveld van 200 groepen (2x)

In september begint het maken van figuren, het uitzoeken welke ruiter op welke pony past en het thema en muziek. Dan begint het trainen van de figuren, het is bijna wiskunde om dit te kunnen uitvoeren. Het is dus zwaar trainen en veel onthouden. Er worden ook onderlinge wedstrijden gehouden om daarna nog wat te kunnen bijschaven van de figuren. 

Deze groep bestaat uit 16 jonge meiden van 13 tot 18 jaar samen met de commandante en de coach. Zij rijden figuren op een pony/paard op aangepaste muziek met een thema. Dit thema wordt doorgevoerd in de aankleding van ruiters en pony's/paarden. De meiden beslissen zelf welk thema, muziek een aankleding gebruikt gaan worden. Dit betekent dat zij zeer betrokken zijn om zo hoog mogelijk te eindigen in hun klasse. Buiten dat deze meiden zeer gemotiveerd zijn hebben zij ook heel veel plezier samen. Er is ook een hele goede klik met de Commandante en de coach, zonder hen zou deze ploeg ook niet zo hoog kunnen eindigen. Ik denk dat het uniek is in de Gemeente Houten dat er een ploeg is van een toch nog vrij onbekende sport zo hoog eindigt bij een Nederlands Kampioenschap.

Carrouselrijden is het uitvoeren van een kur op muziek met 16  jonge ruiters en pony’s/paarden tegelijk, waarbij gelijkheid en gerichtheid het belangrijkste is. Hierbij is het dus niet alleen belangrijk om goed te kunnen paardrijden, maar tegelijkertijd ook op elkaar kunnen letten en inspelen. Daarnaast is het op een wedstrijd de bedoeling dat alle paarden en ruiters er precies hetzelfde uitzien. Dit houdt in: dezelfde wedstrijdoutfit, alle pony’s en paarden evenveel knotjes in de manen, alles netjes gewassen en schoongemaakt, etc. Er wordt zelfs een aparte prijs uitgereikt voor het team met het meest gelijke geheel.

SV Land Taurus H1SV Land Taurus Heren 1 - Volleybal
Belangrijkste prestaties 2018:
- Nationale Beker gewonnen voor het eerst in de historie
- 4e plaats in de Eredivisie

Het is de eerste keer uit de geschiedenis dat Taurus de Nationale Beker wint en dat is een zeer uitzonderlijk prestatie is. Dit gebeurde met grotendeels spelers uit de eigen jeugdlijn van Taurus. De basis van dit team speelt al jaren bij elkaar en ze kennen elkaar al heel lang. Zij trainden vorig seizoen 3 keer in de week. Tot de bekerfinale hadden zij nog nooit een wedstrijd van Lycurgus gewonnen. Lycurgus is een professionele ploeg die twee keer per dag traint. De winst in de bekerfinale is er vooral één van het collectief dat SV Land Taurus vormde op die dag. Stunten als het moet! Na dit ultieme hoogtepunt zijn 6 spelers gestopt bij Heren 1, 5 van hen zijn wel bij Taurus gebleven, maar hebben een stapje terug gedaan.

Het team dat vorig jaar de nationale beker heeft gewonnen bestond uit 12 spelers:

 • Bert Sturkenboom, spelverdeler, bij Taurus begonnen als mini. Hij heeft in het buitenland gespeeld (Duitsland, België, Frankrijk) en is international geweest. Hij woont in Houten en is teruggekeerd bij Taurus na zijn periodes in het buitenland. Bert speelt nu in H2.
 • Hidde Uittenbosch, buitenaanvaller, teruggekeerd bij Taurus na een periode elders. Komt oorspronkelijk uit Maartensdijk, maar speelt, met een onderbreking, al lang bij Taurus.
 • Martijn de Haan, buitenaanvaller, afkomstig van Sliedrecht. Martijn heeft 1 jaar bij Taurus gespeeld.
 • Mats Bleeker, libero, speelt inmiddels al vele jaren bij Taurus, hij is afkomstig van Huizen. Hij geeft alweer voor het tweede jaar talentvolle jeugd bij Taurus training.
 • Flor Polinder, spelverdeler, speelt al jaren bij Taurus, eerst in H3, later bij H1. Is samen met Mats trainer van de talentvolle jeugd.
 • Jorad de Vries, middenaanvaller, afkomstig van VCV (Veenendaal), heeft 3 jaar bij Taurus gespeeld en is nu nog betrokken als trainer bij H1.
 • Dylan Boerefijn, diagonaal, speelt al jaren bij Taurus in H1, speelde hiervoor bij Castellum in Alphen a/d Rijn.
 • Hans van Westrienen, buitenaanvaller speelt sinds zijn vroege jeugd bij Taurus en is altijd bij Taurus gebleven. Hans speelt nu in H2
 • Leroy Boerefijn, middenaanvaller, speelde vorig seizoen voor het eerst bij Taurus. Is de broer van Dylan
 • Tom v.d. Boogaard, buitenaanvaller, speelt vanaf zijn 10e bij Taurus, daarvoor bij Bourgondië in Wijk bij Duurstede. Heeft eredivisie gespeeld bij o.a. SSS en is teruggekeerd bij Taurus.
 • Jelle van Jaarsveld, diagnonaal, speelt vanaf de mini’s bij Taurus, heeft in het buitenland gespeeld en is teruggekeerd bij Taurus. Speelt nu in H2
 • Thijs Bouwman, middenaanvaller, heeft jarenlang eredivisie gespeeld o.a. bij Zwolle. Speelt alweer enige jaren bij Taurus en is nu nog betrokken bij H1 als trainer.

Stipt Payrol Houten 1Stipt Payroll Houten Heren 1 - Handbal
Belangrijkste prestaties 2018: 
- Nederlands Kampioen in de Eredivisie voor het eerst in de historie

De weg die het herenteam naar de het kampioenschap van de Eredivisie in 2018 heeft afgelegd, is indrukwekkend te noemen. In 2011 speelde het team nog in de hoofdklasse en vanaf dat moment is langzaam de weg naar boven ingezet. Via promotie naar de Eerste Divisie volgt in 2015 na 4 jaar hard werken de promotie naar de Eredivisie. Het is een prestatie van formaat dat een team zich in betrekkelijk korte tijd ontwikkeld heeft tot een vaste waarde in de Eredivisie van het herenhandbal in Nederland. De prestaties van dit team zijn een inspiratie voor de jeugdleden van Handbal Houten en hebben handbal definitief op de kaart gezet in de gemeente Houten. De inwoners van Houten weten steeds meer hun weg te vinden naar handbaltempel The Dome en ook is er een aanzuigende werking op talenten uit de regio die graag naar Houten komen om te handballen. 

Spelers en staf van Stipt Payroll/Houten 1 werken ondertussen alweer keihard aan hun volgende doel: plaatsing voor een plek in de BENE-league!