Juryrapporten 2018

De winnaars van het Sportgala Houten 2018 zijn bekend en om een inkijkje te geven over de motivatie van de jury, worden hier de juryrapporten in elke categorie gedeeld.
Gefeliciteerd aan alle winnaars.

Sporter van het Jaar 
Michiel van Rijn - Shaolin Kempo - More Chi Martial Arts

Waar Michiel vorig jaar – met zijn winst op het NK – net naast de prijs voor Beste Sporter greep heeft het winnen van het Wereldkampioenschap in 2018 in Budapest ervoor gezorgd dat hij dit jaar wél dit prachtige beeldje toe mag voegen aan zijn prijzenkast.
Met het winnen van het Wereldkampioenschap Shaolin Kempo in zijn categorie semi-contact fighting laat Michiel van Rijn zien dat hij op een internationaal groot podium in een – in Nederland relatief onbekende sport – kan excelleren.
Ondanks zijn 29 jaar is zijn trainingsintensiteit hoog en is het knap dat hij op dit niveau uitzonderlijk blijft presteren, wat naast een fulltime baan respect afdwingt bij de jury.
Dat hij tot slot een rolmodel is voor vele jonge sporters bij vechtsportschool More Chi Martial Arts en de jeugd stimuleert beter te worden, ziet de jury als toegevoegde waarde om Michiel van Rijn uit te roepen tot Sporter van het Jaar 2018!

Sporttalent van het Jaar 
Rik Damen - beach- en zaalvolleybal

Rik combineert het zaalvolleybal en beachvolleybal op hoog niveau. Bij Taurus speelt Rik mee met de Eredivisie Heren in de zaal. Ook is hij lid van de nationale jeugdselectie van de volleybalbond.
Daarnaast speelt Rik in Den Haag in het Beach Team Holland; het topsportprogramma voor beachvolleybal. Drie jaar geleden, op 14-jarige leeftijd, is Rik verhuisd van Houten naar Den Haag om aan zijn sportcarrière te gaan werken. Een grote stap, waaruit blijkt dat hij er veel voor over heeft om zijn topsport ambities te realiseren.
Voor het beachvolleybal heeft Rik veel internationale toernooien gespeeld en als hij in Nederland is, reist hij tussen Den Haag en Houten voor trainingen en wedstrijden. Zijn talent binnen verschillende disciplines, zijn doorzettingsvermogen en het lef om op jonge leeftijd de keuze te maken voor een topsport carrière zijn doorslaggevend geweest voor de jury om Rik uit te roepen tot Sporttalent van het Jaar 2018.

Aanmoedigingsprijs OLVB 
Anouk van Maren - alpine skiën

Anouk is pas 10 jaar oud en weet in een kleine sport in Nederland bijzondere prestaties neer te zetten. Skiën kan in ons land alleen bij indoor skihallen en daarom is Anouk al veel in het buitenland om te trainen en wedstrijden te skiën.
Niet alleen werd zij Nederlands Kampioen in haar leeftijdscategorie, maar ook won ze internationale wedstrijden in 2018. Om dat te bereiken bewijst Anouk dat ze talent heeft en ze is ook bereid er hard voor te trainen. Het beoefenen van een wintersport is in Nederland bijzonder. Het vraagt discipline om activiteiten goed te plannen, maar ook bereidheid tot opofferen om de leuke dingen hier in Nederland soms te missen vanwege haar sport in het buitenland.
De jury heeft bewondering voor haar passie en inspanningen om te excelleren in het skiën. Anouk zal haar talenten verder moeten ontwikkelen in het buitenland en daarvoor ontvangt zij deze aanmoedigingsprijs.  

Sportploeg van het Jaar 
Stipt Payroll Houten Heren 1 - Handbal Houten

Een landelijke competitie winnen op het hoogste niveau van Nederland is uitzonderlijk voor een vereniging uit Houten. Niet alleen wordt er clubhistorie geschreven, ook vindt  de jury dit kampioenschap de bekroning op het werk van Handbal Houten dat vanaf 2011 de weg omhoog heeft ingezet vanaf de Hoofdklasse. 
Dat Handbal Houten topsport ademt is overduidelijk te zien: volledige toewijding, krachttrainingen, goede randvoorwaarden en spelers vanuit heel Nederland zijn de basis voor dit succes.
De jury vindt het prachtig om te zien dat dit succes aantrekkingskracht heeft op de jeugd om handbal te komen spelen in Houten. Tijdens thuiswedstrijden is het altijd één groot feest en komt er publiek vanuit de hele regio!
Vanwege deze uitzonderlijke prestatie én het schrijven van Houtense sporthistorie is Stipt Payroll Houten Heren 1 uitgeroepen tot Sportploeg van het Jaar 2018!

Sportvrijwilliger van het Jaar 
Baanonderhoudsploeg TC Atalanta 

Eén voor allen en allen voor éen!
Dat TC Atalanta er vandoor zou gaan met deze prijs was onontkoombaar. De jury wil middels de toekenning van de prijs aan de baanonderhoudsploeg van TC Atalanta waardering tonen voor het ontzettend belangrijke werk dat deze heren blijven doen op oudere leeftijd!
Dat het onderhouden van de baan en daarbij behorende activiteiten niet een moetje is, maar dat deze gepensioneerde heren het samen ook nog ontzettend naar hun zin hebben én op een actieve en natuurlijke manier bezig zijn met hun gezondheid, daarover is de jury erg te spreken.
Het heeft daarom de jury van het Sportgala Houten behaagd de baanonderhoudsploeg van TC Atalanta uit te roepen tot Sportvrijwilligers van het Jaar 2018!

Beste schoolsportinitiatief van het Jaar - mogelijk gemaakt de JOGG Houten
De boom met regenboomvruchten - St. Michiel Schalkwijk

De St. Michiel hecht veel waarde aan kinderen die lekker in hun vel zitten. Aandacht voor jezelf, vrijheid in bewegen, reflectie op het eigen gedrag, wat kan ik goed en wat wil ik verder leren, er te durven zijn en zelf op ontdekking te gaan zorgen hier onder andere voor. Dans draagt bij aan het hebben van plezier (in bewegen), dingen ontdekken en te durven (wat je nog niet kon). Naast dat de school werkt met Kanjer-trainingen, zorgt dit project ervoor om dit plaatje compleet te maken.
Met deze ondersteuningsbijdrage door de partners van het JOGG en het Sportgala Houten kan de St. Michiel de uitwerking van het lesprogramma verder uitvoeren om in het schooljaar 2019-2020 het project integreren in het lesprogramma van groep 3 en 4.

De Boom zonder Vruchten gaat weer bloeien en bloeit uit tot een boom met prachtige Regenboogvruchten.

Beste schoolsportinitiatief van het Jaar - mogelijk gemaakt de JOGG Houten
Fit- & Talentenles - Van Harte school

De Van Harte school wil proberen door de leerlingen hun talenten te laten ontdekken op het gebied van sport en bewegen ook cognitief en sociaal-emotioneel meer bewustzijn te creëren bij deze leerlingen. De inzichten die verkregen worden door deze lessen gebruikt de Van Harteschool om andere richtingen te integreren zoals kunst & cultuur, ouderavonden te organiseren omtrent bewegen en gezonde leefstijl en het aanbieden van gerichte beweegworkshops in samenwerking met Sportpunt Houten.
Met deze ondersteuningsbijdrage door de partners van het JOGG en het Sportgala Houten kan de van Harte School de uitwerking van de Fit- & Talentlessen verder uitvoeren en het project integreren in het lesprogramma voor de groepen 3 tot en met 8 in het schooljaar 2019-2010.